Criza politica si criza economica: Starea economiei Romaniei in aceasta perioada dificila [RADIOGRAFIE]
criza politicaeconomia romanieibnrfmisomajexporturi
Economia Romaniei nu se afla intr-o situatie grava, insa nici bine nu se simte. La efectele crizei din zona euro se adauga acum si cele ale crizei si instabilitatii politice. Am facut o radiografie a situatiei economice a Romaniei, folosind cele mai recente date finale disponibile de la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Institutul National de Statistica (INS) si Ministerul Finantelor Publice.
CRESTERE ECONOMICA. In primele trei luni ale acestui an, economia Romaniei a scazut cu 0,1%, fata de trimestrul anterior, intrand in recesiune tehnica. Se estimeaza ca recesiunea a continuat si in cel de-al doilea trimestru al anului. Pentru 2012, FMI estimeaza o crestere economica de 1,5% in Romania. Daca clasa politica nu se concentreaza pe economie, acest avans, modest pentru potentialul economiei Romaniei, nu va fi atins. De ce spun ca economia Romaniei are potential? Tara noastra ocupa locul sase in topul celor mai atractive tari europene pentru investitii straine in urmatorii trei ani, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanta si audit Ernst & Young (E&Y) printre 840 de lideri din afaceri. Pe primele trei locuri se situeaza Germania, Polonia si Marea Britanie.
DEFICIT BUGETAR. Deficitul bugetar total inregistrat in perioada ianuarie - mai 2012 a fost de 7,2 miliarde de lei, reprezentand 1,19% din produsul intern brut (PIB). "Pastrarea deficitului bugetar sub 3% din PIB la finalul anului 2012 presupune corectii la rectificarea bugetara, in conditiile in care situatia din primele cinci luni ale acestui an arata ca este improbabil ca Romania sa se incadreze in tinta de deficit convenita cu Fondul Monetar International", a declarat presedintele Comisiei economice din Senat, Varujan Vosganian. La finalul lunii aprilie 2012, bugetul general consolidat inregistra un deficit de 5 miliarde de lei, respectiv 0,83% din PIB.
Institutiile financiare internationale si autoritatile romane au convenit o relaxare a tintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB in 2012.
CURSUL DE SCHIMB. Leul a atins recent un nou minim istoric in raport cu euro pe fondul crizei politice din tara. Cursul leu/euro este, in acest moment, de 4,5142. In prima zi de tranzactionare din 2012 cursul leu/euro s-a situat la 4,4494.
SOMAJ. Romania se situeaza sub media din UE, cu o rata a somajului de 7,7%, fata de o rata de 7,4% inregistrata in luna anterioara, precum si in luna mai 2011.
Rata somajului din Romania, conform standardelor Biroului International al Muncii (BIM), a fost estimata in luna mai 2012 la 7,7%, in forma ajustata sezonier, in crestere cu 0,3 puncte procentuale atat fata de luna anterioara cat si fata de nivelul inregistrat in luna mai 2011
NUMARUL SALARIATILOR DIN ECONOMIE. In primele trei luni ale acestui an au fost inregistrati 4,257 milioane de salariati in economia romaneasca, fata de 4,133 milioane in perioada similara din 2011. In T4 din 2011 erau 4,172 milioane de salariati in economie, potrivit datelor BNR.
INFLATIE. Inflatia la nivelul lunii mai a fost de 1,8%, cel mai redus nivel de pana acum. Pe parcursul T1 din 2012, rata anuala a inflatiei si-a continuat tendinta de scadere, atingand la sfarsitul lunii martie un nou minim istoric (2,40 la suta fata de 3,14 la suta la finele lunii decembrie 2011). Scaderea ratei inflatiei sub punctul central al tintei stabilite pentru anul in curs de catre BNR (3 la suta ±1 punct procentual) este unul din obiectivele Bancii Centrale.
INVESTITII STRAINE DIRECTE. Investitiile straine directe au totalizat in primele trei luni ale anului 433 milioane de euro, in scadere fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au situat la 474 milioane de euro, si fata de T4 din 2011, cand au fost de 1,89 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.
EXPORTURI. In primul trimestru al acestui an exporturile au avut o valoare de 11,03 miliarde de euro. Importurile s-au situat, in aceeasi perioada, la 12,215 miliarde de euro. In T1 din 2011 exporturile Romaniei s-au situat la 11,04 miliarde de euro, iar in T4 din 2011 la 11,51 miliarde de euro.